Welkom bij La Chapelle d'Abondance !
Het bureau voor toerisme
heet u welkom
Van maandag tot en met zaterdag
9:00 tot 12:00
en
14:00 tot 18:30
Zondag en feestdagen
9:00 to 12:00
en 15:00 tot 18:30
Neem contact met ons
+33 (0)4 50 73 51 41


Skipas kopen
Plan des pistes
Plan des remontées
Pistes et remontées mécaniques (pdf)


Weer
meteoblue
Beschikbaarheid
accommodaties
Datum begin verblijf :
Zie beschikbaarheid van
appartementen en chalets
brochure-ete-2019-670

Het dorp
Geschiedenis en Traditie

Geschiedenis en Traditie

De verschillende namen van het dorp in de loop van de Geschiedenis

. La Chapelle des Frasses
. La Chapelle en Abondance
. Le Mont DOR of d’or tijdens de Franse Revolutie van 1792 tot 1815
. La Chapelle
. La Chapelle d’Abondance in 1961 na de herziening van de naam van bepaalde gemeenten Klik op de afbeelding om te vergroten Klik op de afbeelding om te vergroten De kapellen

De twee kapellen van het in de XVIIe eeuw gestichte dorp zijn een herinnering aan de doortocht van François de Sales, bisschop en prins van Genève, die tijdens pastorale bezoeken aan La Chapelle de religieuze motivatie van de inwoners stimuleerde na het gevaar van het Geneefse calvinisme.
De discrete decoratie die ze onthullen en vooral de beeldhouwwerken die hen sieren, getuigen van een periode waarin de culturele relatie met heiligen en Onze-Lieve-Vrouw zeer belangrijk was.

Notre Dame de Compassion, in het centrum van het dorp zou, volgens de legende, gebouwd zijn op de plek van een andere gebedsplaats die tijdens een overstroming van de Chevennebeek vernietigd werd.
De oorsprongsbenaming: Notre Dame de Pitié, de St Félix, de St André en van alle Saints (Heiligen)…was niet bij toeval gekozen!

De Chapelle Saint Jacques, in het gehuchtje La Ville du Nant, herbergt een beeld van paus St Félix, misschien als herinnering aan Félix V, anti-paus in Bazel, beter bekend onder de naam Amédée VIII, Duc de Savoie die afstand had gedaan van de omslachtige kroon, kwam zijn laatste levensdagen vroom doorbrengen in het kasteel Château de Ripaille aan de oevers van het Lémanmeer (meer van Genève). De kerk

Virtuele rondleiding in de kerk Eglise St Maurice
Klik hier!

De XIXe-eeuwse schrijver Francis WEY, op missie in de Haute Savoie om voor Frankrijk dit nieuwe departement dat net aan het territoir was toegevoegd te omschrijven, was verrast door het uiterlijk van de toren:
“ Dan bereiken we La Chapelle waarvan de vreemde klokkentoren eindigt in twee op elkaar staande lantaarns, gescheiden door koperen ballen…”

Geschiedenis van Saint Maurice en Chablais
Klik hier!oratoire-la-chapelle oratoire-la-chapelle La Maison des Sœurs

De Zusters van Liefde, orde gesticht door Jeanne Antide THOURET in de Doubs, werden opgeroepen door de parochie van La Chapelle om de jonge meisjes les te komen geven.
Het was gebouwd in 1842 en op de begane grond bevond zich een kruidenapotheek, de klaslokalen en de wasruimte.
Op de eerste verdieping was het verblijf van de zusters. oratoire-la-chapelle La Chapelle - Land van Kunst en Geschiedenis!

Sinds 2003 beschikt de Abondancevallei over het label Land van Kunst en Geschiedenis dat wordt toegekend door het Franse Ministerie van Cultuur aan de gemeenten die zich inzetten voor de animatie van hun erfgoed.
Exposities, rondleidingen, thematochten, workshops voor kinderen… alle middelen zijn goed om de rijkdom van onze geschiedenis en van ons dagelijks leven te ontdekken!
Van landschappen tot bergweiden, van de abdij tot kapellen en oratoria, van houtbewerken tot wintersporten, het zijn allemaal aspecten van onze leefomgeving die zowel aan de inwoners als aan de bezoekers worden getoond! Het traditionele huis

Francis WEY, onze reizende journalist uit 1865 is bij het binnengaan van het gehucht Passengués onder de indruk van “de grootste en meest originele boerderijen die je je maar kunt voorstellen. Soms staan er hoge piramidevormige schoorstenen van planken op, waarvan men in het haardvuur “les vacherins” vervaardigt, een bekende kaas uit het kanton Abondance. Habitat en architectuur zijn niet op toeval berust. Ze weerspiegelen specifieke en originele antwoorden op de problemen die voortvloeien uit de natuurlijke omgeving. ’s Winters moet er aan twee essentiële eisen worden voldaan: beschikken over een ruimte die groot genoeg is om de dieren en de mensen te herbergen, en de voedselvoorraad die voor de een en de ander nodig is. In deze “hooi-cultuur” hangt het aantal beesten dat overwintert in de stallen af van het binnengehaalde volume hooi.

De Abondancevallei heeft het geluk te beschikken over zijn eigen traditionele woningen: mooie boerderijen van hout die u nergens anders zult vinden… De bezoeker staat allereerst versteld van de enorme omvang van deze constructies. Dan wordt zijn blik getroffen door de 2 of 3 prachtig gesneden en versierde galerijen die over de gevel lopen.
Deze enorme boerderijen kunnen twee symmetrische woningen bevatten. Het stenen fundament herbergt de kelders.
De woning wordt aan de voorkant (op hoogte van het eerste balkon) van de stallen gescheiden door een lange gang.
Het balkon op de bovenste verdieping van de hooischuur wordt gebruikt voor het drogen van de gewassen. Aan de achterkant van de boerderij zorgt een helling voor directe toegang tot de hooischuur. De steenoven

De speksteenoven is een typische manier om het huis te verwarmen en bevindt zich in de grote woningen die liggen in het bovenste gedeelte van de vallei. De stenen werden geslepen in de steengroeve van Saix en vaak werd de oven zelfs geïmporteerd van de Bagnes-vallei naar Wallis vanwaar zijn tot verbeelding sprekende naam “Bagnard”.

Bezoek de site met Gidsen over het Erfgoed van de Savoietop of page

© Office de Tourisme de la Chapelle d'Abondance - 74360 LA CHAPELLE D'ABONDANCE - FRANCE - Tél.: +33(0)4 50 73 51 41 - Fax : +33(0)4 50 73 56 04 - Contact / E-mail